Η διατροφή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ειδικότερα η διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι το θεμέλιο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και κύριος παράγοντας για την μετέπειτα πορεία της υγείας τους ως ενήλικες.
Διατροφή και νεογέννητα
Η διατροφή των νεογέννητων βασίζεται αποκλειστικά στο μητρικό γάλα. Όλα τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Το μητρικό γάλα είναι ιδανικό τόσο για τη σωματική όσο και για την ανάπτυξη των λειτουργιών του εγκεφάλου. Παρέχει στο βρέφος όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ώστε να θωρακίσει τον οργανισμό του καλύπτοντας τις ανάγκες του σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες , λίπος, βιταμίνες και αυξητικούς παράγοντες.
Στην περίπτωση που το μητρικό γάλα δεν επαρκεί ή είναι ακατάλληλο εξ αιτίας κάποιου ορμονικού προβλήματος, τότε ο παιδίατρος θα συστήσει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος το οποίο περιέχει εξίσου όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος.
Διατροφή με στερεές τροφές
Όταν το μωρό φθάσει στην ηλικία των 4 έως 6 μηνών θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει στερεές τροφές. Κατά την έναρξη αυτής της περιόδου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υποσιτισμού του βρέφους είτε γιατί η ποσότητα των τροφών δεν είναι επαρκής είτε γιατί οι τροφές δεν έχουν την απαραίτητη θρεπτική αξία. Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή στην ποιότητα και στην ποσότητα των γεμάτων. Ιδανικά στην ηλικία των 4 έως 8 μηνών θα πρέπει να λαμβάνει δύο με τρία κύρια γεύματα και ένα με δύο μικρότερα γεύματα ανά ημέρα σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα.
Στην ηλικία των 9 έως 12 μηνών οι ανάγκες αυξάνονται, οπότε θα πρέπει και τα κύρια γεύματα να αυξηθούν σε τρία με τέσσερα ανά ημέρα και τα μικρότερα να παραμείνουν ένα με δύο.
Διατροφή μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους
Η διατροφή όταν το παιδί συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του τυπικά δεν διαφέρει από τη διατροφή που ακολουθούν οι ενήλικες. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συμφωνεί, όπως έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες, πως η μεσογειακή διατροφή είναι μακράν η καλύτερη διατροφή που θα μπορούσε να ακολουθήσει κανείς, Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που τη χαρακτηρίζουν είναι πως συμβάλλει :
- στην αποφυγή της παχυσαρκίας
- στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
- στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
και γενικότερα βοηθά στη διατήρηση της καλής σωματικής υγείας και της μακροζωίας.
Διατροφή και παιδί
Το παιδί ώσπου να συμπληρώσει το πρώτο έτος θα πρέπει να έχει δοκιμάσει όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός. Είναι καθήκον της μητέρας να τα εντάξει στη διατροφή του παιδιού και να του διδάξει να τα αγαπά.
Διατροφή του παιδιού : χρήσιμες συμβουλές
- Ανάλογα με το επίπεδο κατάκτησης της δεξιότητας της μάσησης, θα πρέπει να δίνετε στο παιδί τα λαχανικά ωμά ή βρασμένα και να σταματήσετε να εμμένετε στις αλεσμένες τροφές.
- Άλλο βασικό στοιχείο για μια σωστή διατροφή είναι το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιείστε το σε σαλάτες, πάνω στο ψωμί ή προσθέστε το στο φαγητό, στο τέλος του μαγειρέματος.
- Μάθετε στο παιδί να καταναλώνει λαδερά φαγητά τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα.
- Μην υποτιμάτε την υψηλή θρεπτική αξία των οσπρίων. Εντάξτε τα στη διατροφή του παιδιού μία με δύο φορές την εβδομάδα.
- Το αυγό είναι μία από τις σημαντικότερες τροφές για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, γι αυτό θα πρέπει να καταναλώνει τρία με πέντε αυγά, καλής ποιότητας, την εβδομάδα.
- Η διατροφή του παιδιού σας θα πρέπει να περιλαμβάνει ψάρια τουλάχιστον μία και αν είναι δυνατό δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και θαλασσινά όπως καλαμάρι, γαρίδες κτλ.
- Το κρέας σαφώς και κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ και όχι σε μεγάλες ποσότητες.
Διατροφή του παιδιού : ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγετε
Οι μητέρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να εστιάσουν όσο μπορούν στη μεσογειακή διατροφή και να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα παρακάτω :
- όχι στην καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
- όχι στη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και αλλαντικών
- όχι στις τροφές που περιέχουν φοινικέλαιο
- όχι στις τροφές με trans λιπαρά
- όχι στις τροφές με υπερβολική συγκέντρωση ζάχαρης
- όχι στην καθημερινή κατανάλωση βούτυρου και μαργαρίνης
- όχι στους συσκευασμένους χυμούς
- όχι στην κατανάλωση αναψυκτικών
- όχι στις τροφές με “άδειες” θερμίδες, χωρίς καμία θρεπτική αξία
Διατροφή : συνοψίζοντας
Ο βαθμός που θα αγαπήσει ένα παιδί τις σωστές τροφές έγκειται ουσιαστικά στο βαθμό προσπάθειας που θα καταβάλλουν οι γονείς και στο κατά πόσο θα εντάξουν στο ημερήσιο διατροφικό τους πρόγραμμα τη μεσογειακή διατροφή. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε απομακρυνθεί από τα πατροπαράδοτα διατροφικά πρότυπα εξ αιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής και της εύκολης λύσης των ταχυφαγείων και των έτοιμων-συσκευασμένων φαγητών. Είναι καθήκον των γονέων να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες όσον αφορά τη διατροφή τους ούτως ώστε αυτές να ακολουθούν το παιδί σε όλη του τη ζωή.