Οι γιορτές των Χριστουγέννων στο μυαλό μικρών και μεγάλων έχουν συνδεθεί με τα δώρα. Πόσα όμως είναι αρκετά και πότε αρχίζουμε να κακομαθαίνουμε τα παιδιά; Μέσα στο εορταστικό κλίμα όλοι οι γονείς αγωνιούν αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των παιδιών τους, εκδηλώνοντας την αγάπη τους μέσα από ένα δώρο. Μήπως όμως μερικές φορές το παρακάνουν;

Είναι φυσικό τα παιδιά να περιμένουν το δώρο τους από τον Άγιο Βασίλη. Το ζητούμενο  είναι να καταφέρουν οι γονείς να τους δείξουν πως η συγκεκριμένη γιορτή δεν αφορά μόνο τα δώρα. Στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά την αξία της προσφοράς για να αποκτήσουν μια βαθύτερη αίσθηση των Χριστουγέννων.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Έχετε στο μυαλό σας πως ένα δώρο είναι αρκετό. Ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του παιδιού για πολλά δώρα, το κάνετε ακόμη πιο απαιτητικό και μαθαίνει πως δεν μπορείτε να του πείτε όχι. Προσφέροντας του ένα δώρο, του μαθαίνετε να το εκτιμά περισσότερο.
  • Διαλέξτε μαζί του ρούχα ή παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί και παρακινείστε το παιδί να τα χαρίσει στην εκκλησία ή σε ίδρυμα. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να μοιράζετε και να προσφέρει στους άλλους.
  • Πηγαίνετε μαζί με το παιδί για να αγοράσετε δώρα για την υπόλοιπη οικογένεια ή τους φίλους σας. Πολλή καλή ιδέα είναι να το βοηθήσετε να φτιάξει δώρα για τους παππούδες του. Οτιδήποτε και αν φτιάξετε μαζί, ακόμα και αν είναι μια ζωγραφία, εξηγήστε του πως οι άνθρωποι που θα λάβουν το δώρο θα χαρούν ιδιαίτερα επειδή τα το έχει φτιάξει εκείνο. Έτσι θα μάθει τι σημαίνει ότι ένα δώρο έχει συναισθηματική αξία.
  • Πολύ σημαντικό είναι επίσης να πείτε στο παιδί την αλήθεια, αν το δώρο που ζητά είναι ακριβό και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε.
  • Πολλοί γονείς επειδή δουλεύουν αρκετές ώρες και λείπουν από το σπίτι προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο με το παιδί, κάνοντας περισσότερα δώρα. Αυτή συμπεριφορά ουσιαστικά το κακομαθαίνει και το κάνει χειριστικό βασιζόμενο στις ενοχές μας.
  • Είναι πολύ όμορφο να ενθαρρύνετε το παιδί να στολίσει μαζί σας το σπίτι, το δέντρο, να φτιάξει γλυκά. Απαθανατίζοντας τις στιγμές μέσα από φωτογραφίες θα κάνετε τις στιγμές ακόμη πιο ξεχωριστές.
  • Η εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή μας, επηρεάζει και τα παιδιά. Τα περισσότερα παίζουν με ψηφιακά παιχνίδια από πολλή μικρή ηλικία. Αν λοιπόν επιλέξετε να του κάνετε δώρο ένα τέτοιο παιχνίδι φροντίστε να είναι κατάλληλο για την ηλικία του και παράλληλα ενθαρρύνετε το παιδί να το συνδυάσει και με εξωτερικές δραστηριότητες ή παιχνίδια που απαιτούν αλληλεπίδραση και με άλλα παιδιά.

Κλείνοντας είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα δώρα αποτελούν απλά ένα κομμάτι των Χριστουγέννων. Αυτές τις γιορτές μοιραστείτε με τα παιδιά σας δραστηριότητες και στιγμές που θα τα κάνουν να νιώσουν ζεστασιά και οικογενειακή θαλπωρή. Αυτό άλλωστε είναι μέρος της συναισθηματικής κληρονομιάς μας που θα θυμούνται μεγαλώνοντας.