Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια η οποία προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα. Πρόκειται για έναν RNA ιό της οικογένειας των παραμυξοϊών. Εσφαλμένα έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η ιλαρά είναι μια παιδική ασθένεια που δεν εγκυμονεί κινδύνους. Στην ουσία από την ιλαρά είναι δυνατό να προσβληθούν τόσο τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα ή  δεν έχουν λάβει ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσο και οι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί αναποτελεσματικά ή δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Επιπλέον οι επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσει μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Ιλαρά : Γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα;

Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί μια σταδιακή αύξηση στα κρούσματα της ιλαράς σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα περίπου 2200 κρούσματα καταγράφηκαν τη χρονιά που μας πέρασε. Η πλειοψηφία αυτών, αφορούσε πολίτες οι οποίοι είτε δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς (δεν τους έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις του εμβολίου) είτε δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν για δικούς τους προσωπικούς λόγους.

Οι λόγοι που όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας νοσούν από ιλαρά είναι οι ακόλουθοι :

  • η επαφή με άτομα που ήδη νοσούν
  • η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους , όπως πχ παιδικοί σταθμοί, σχολεία, με άτομα που ήδη έχουν προσβληθεί από τον ιό
  • η επαφή με μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχει πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού
  • ο μη εμβολιασμός λόγω προσωπικής ιδεολογικής πεποίθησης

Με ποιον τρόπο μεταδίδεται η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Μεταδίδεται με τον αέρα, μέσω της αναπνοής ή μέσω των σταγονιδίων που αιωρούνται μετά το βήχα ή το φτάρνισμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι είναι δυνατό να μεταδοθεί ακόμη και 4 ημέρες πριν την εκδήλωση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων καθώς και 4 ημέρες έπειτα από αυτήν.

Ιλαρά : Ποια είναι τα συμπτώματα που δηλώνουν την ύπαρξή της;

Η έναρξη των συμπτωμάτων που φανερώνουν πως το παιδί έχει νοσήσει από ιλαρά διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί η επώαση του ιού πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς. Συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε 8 με 10 ημέρες από την έκθεση στον ιό αλλά υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα ξεκινούν ακόμη και 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα που δηλώνουν πως το παιδί έχει μολυνθεί από ιλαρά είναι τα εξής :

  • παραπονιέται πως πονάει ο λαιμός του
  • έχει μικρές λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα του
  • έχει πολύ έντονο βήχα
  • το σώμα του γεμίζει εξανθήματα
  • τα μάτια του είναι κόκκινα και δακρύζουν συνεχώς
  • αισθάνεται υπερβολικά αδύναμο

Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας νοσεί από ιλαρά;

Η ιλαρά τις πρώτες ημέρες ξεκινά με καταρροή, μικρή ενόχληση στο λαιμό, κοκκίνισμα των ματιών και πυρετό, ο οποίος αρχικά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός. Μετά τις πρώτες  3 – 4 ημέρες ο πυρετός γίνεται επικίνδυνα  πολύ υψηλός και το σώμα γεμίζει εξανθήματα. Τα εξανθήματα εμφανίζονται αρχικά στο κεφάλι και προκαλούν έντονο κνησμό (φαγούρα). Στην αρχή έχουν χρώμα κόκκινο, όμως  έπειτα από 8 περίπου ημέρες γίνονται καφέ και στη συνέχεια υποχωρούν.

Ιλαρά : Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωσθεί ένα παιδί με ιλαρά πρέπει να εξετασθεί από τον παιδίατρο, ο οποίος με βάση τα συμπτώματα (τουλάχιστον τριήμερος πυρετός, βήχας ή καταρροή και λευκές κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος) θα κρίνει την ύπαρξη ή όχι της νόσου. Υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί εργαστηριακός έλεγχος, προκειμένου να επαληθευτεί η κλινική εξέταση.

Ιλαρά : Με ποιον τρόπο θεραπεύεται;

Στην ουσία δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την ιλαρά γιατί για να υποχωρήσει ο ιός πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος του. Ο πυρετός όπως επίσης και ο βήχας αντιμετωπίζονται με παρακεταμόλη και άλλα αντιπυρετικά και αντιβηχικά φαρμακευτικά σκευάσματα αντίστοιχα. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η λήψη αντιβίωσης για να καταπολεμηθεί η ιλαρά, όπως έχει επικρατήσει να πιστεύεται. Επίσης θα πρέπει το παιδί να λαμβάνει όσο το δυνατό περισσότερα υγρά για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης.

Ιλαρά και κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών

Η ιλαρά είναι δυνατό να προκαλέσει ήπιες επιπλοκές όπως πχ η διάρροια ή η λαρυγγίτιδα, η οξεία μέση ωτίτιδα αλλά και σοβαρότερες όπως, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις η εγκεφαλίτιδα.

Ιλαρά : Πότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Στην περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο :

  • ο βήχας έχει γίνει συχνότερος, εντονότερος και συνοδεύεται από αίμα
  • αισθάνεται πόνο στην περιοχή του θώρακα
  • έχει σπασμούς
  • έχει δύσπνοια
  • αισθάνεται ζάλη

Ιλαρά : Πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και είναι 100% ασφαλές. Η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 97 με 100% αφού χορηγηθεί και η δεύτερη δόση. Οι φήμες πως το συγκεκριμένο εμβόλιο ενοχοποιείται για την εκδήλωση αυτισμού είναι εντελώς ανυπόστατες και αναληθείς όπως έχει αποδειχθεί μέσα από τις ενδελεχείς μελέτες κορυφαίων επιστημόνων- ερευνητών.