Ο ιός κοξάκι ανήκει στους εντεροϊούς. Πρόκειται για πολύ μικρούς ιούς που γίνονται ορατοί μόνο με πολύ δυνατά ηλεκτρονικά μικροσκόπια. Υπάρχουν δυο βασικές ομάδες Α και Β των ιών κοξάκι. Στην χώρα μας έχουμε κυρίως τους ιούς της ομάδας Α.

Πώς μεταδίδεται;

Το κοξάκι μεταδίδεται πολύ εύκολα, ειδικά μεταξύ βρεφών και παιδών κάτω των 5 ετών, γι’ αυτό και πολύ συχνά παρατηρούνται μικροεπιδημίες στους παιδικούς σταθμούς. Μεταφέρεται από το ένα παιδί στο άλλο μέσω των χεριών, του σάλιου, της αναπνοής, του βήχα, αλλά και έμμεσα, μέσω των παιχνιδιών, της αλλαξιέρας κ.α. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός την πρώτη εβδομάδα των συμπτωμάτων.

Τι είδους συμπτώματα προκαλεί;

Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος. Το παιδί εμφανίζει πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, κόπωση. Μετά από δύο περίπου ημέρες μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα μικρές βλάβες που μοιάζουν με άφθες, αντίστοιχα κοκκινίλες ή σπυράκια εμφανίζονται στις παλάμες και στις πατούσες, προκαλώντας φαγούρα και πόνο. Τα συμπτώματα διαρκούν δέκα μέρες και στην συντρηπτική πλειοψηφία των παιδιών δεν δημιουργούνται επιπλοκές.

Γιατί στο άκουσμα αυτού του ιού προκαλείται μεγάλη ανησυχία;

Παρότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, κάποιες από τις επιπλοκές που συνδέονται με αυτό τον ιό είναι σοβαρές (μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα) γι’ αυτό και προκαλείται έντονη ανησυχία στους γονείς και στους παιδαγωγούς. Να τονίσουμε πως η πιθανότητα εκδηλωσής τους είναι πολύ μικρή, ανάλογη με τις επιπλοκές της γρίπης. Δυστυχώς όμως για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει εμβόλιο για να προλάβουμε την εκδήλωσή του, γι’ αυτό και απαιτείται παρακολούθηση και προσοχή. Σε καμία πείρπτωση όμως δεν χρειάζεται πανικός ή φόβος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο παιδίατρος ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τα συμπτώματα θα συστήσει την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες. Αν οι γονείς παρατηρήσουν κάποιο άλλο σύμπτωμα όπως εμετό, ασυνήθιστη υπνηλία, δύσπνοια, ανορεξία, θα πρέπει να καλέσουν άμεσα τον γιατρό.