Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

Καθ.Αναστασία Μπαρμπούνη 

Τον τελευταίο μήνα η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει έναν νέο ιό.Παρά όμως την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, αυτό που πραγματικά είναι ίσως το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή της λοίμωξης, είναι η πιο απλή καθημερινή πράξη που μαθαίνουμε από παιδιά.

Το πλύσιμο των χεριών.

Το δέρμα των χεριών μας καλύπτεται από  σμήγμα, που είναι μια λιπαρή ουσία που το βοηθά να μη ξεραίνεται. Αυτή όμως η λιπαρή ουσία, αποτελεί ένα πολύ καλό βοήθημα (θρεπτικό υλικό) για να προσκολληθούν, αναπτυχθούν, πολλαπλασιαστούν  και τελικά να ζήσουν στα χέρια μας  τα μικρόβια που συλλέγουμε από το περιβάλλον (σπίτι,  σχολείο, παιδική χαρά, κατοικίδια, τρόφιμα κ.α). Με το σωστό και τακτικό  πλύσιμο των χεριών, αφαιρούμε αυτά τα μικρόβια που έχουν τη δύναμη, εάν τα καταπιούμε(βάλουμε τα χέρια στο στόμα) ή τα εισπνεύσουμε (βάλουμε τα χέρια στη μύτη) να μας αρρωστήσουν.

Εάν πλύνουμε τα χέρια μας, μόνο με νερό, φεύγει η ορατή βρωμιά, αλλά απαιτείται σαπούνι για να απομακρυνθεί η λιπαρή ουσία που έχει το δέρμα μας που συγκρατεί τα μικρόβια.

Νερό και σαπούνι λοιπόν!!

Υγρό ή μπάρα σαπουνιού είναι όλα αποτελεσματικά για τον καθαρισμό των χεριών μας, εάν χρησιμοποιούνται σωστά. Ο τύπος του σαπουνιού δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η σωστή τεχνική. Το σαπούνι σε συνδυασμό με κινήσεις απολέπισης (τριψίματος) ενισχύουν τη δράση του σαπουνιού  που βοηθά να απομακρυνθεί η λιπαρή ουσία και τα μικρόβια που είναι κολλημένα σε αυτή  από το δέρμα μας. Το τρεχούμενο νερό  είναι και αυτό απαραίτητο γιατί απομακρύνει τελικά τα μικρόβια. Το σωστό πλύσιμο χεριών περιλαμβάνει «έντονο τρίψιμο των χεριών και των δακτύλων για 40 με 60 δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό. Πρακτικά είναι ο χρόνος που χρειάζεται να τραγουδήσεις δύο φορές “ Να΄ζήσεις …και χρόνια πολλά….με άσπρα μαλλιά”

 

Πλένουμε τα χέρια μας:

-μόλις μπούμε στο σπίτι μετά το σχολείο ή τις δραστηριότητες

-πριν,κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία της τροφής

– μετά τη χρήση τουαλέτας

– μετά το βήξιμο ή φτάρνισμα

– όταν παίζουμε με ζώα

-όταν είμαστε άρρωστοι ή βρισκόμαστε κοντά σε αρρώστους.

 

Από ποιά ηλικία είναι ικανό ένα παιδί να πλένει μόνο του  τα χέρια του;

Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα να πλένουν τα χέρια τους, από την ηλικία των τριών ετών. Πριν από αυτή, θα πρέπει να τα τα  βοηθάμε και να τα εκπαιδεύουμε να το κάνουν σωστά.

Ποια είδη καθαριστικών υπάρχουν;

Τα μέσα καθαρισμού των χεριών μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους:

  • Απλά σαπούνια που χρησιμοποιούνται με νερό για τη απομάκρυνση της ορατής βρομιάς .
  • Αλκοολούχα αντισηπτικά όταν τα χέρια μας δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Ενεργό τους συστατικό, είναι μια μορφή αλκοόλ, όπως η αιθυλική αλκοόλη, το οποίο δρα ως αντισηπτικό. Άλλα συστατικά είναι το νερό, το άρωμα και η γλυκερίνη.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα   6 βήματα για να πλύνουμε σωστά τα χέρια μας είναι τα παρακάτω:

Βήμα 1: Βρέχουμε  τα χέρια μας και εφαρμόζουμε αρκετό υγρό σαπούνι για να δημιουργήσουμε έναν καλό αφρό. …

Βήμα 2: Τρίβουμε τις παλάμες μας. …

Βήμα 3: Τρίβουμε τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα μας και κάτω από τα νύχια

Βήμα 4: Πλένουμε με καλό τρίξιμο ξεχωριστά τους αντίχειρες (δηλ. Το μεγάλο δάκτυλο)

Βήμα 5: Τοποθετούμε το ένα χέρι πάνω στο άλλο εναλλάξ και τρίβουμε με την παλάμη του ενός χεριού, το επάνω μέρος του άλλου χεριού

Βήμα 6: Τρίβουμε με τα δάκτυλα μας τις παλάμες (δηλ το εσωτερικό των χεριών) …

Τέλος, ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας ,τα σκουπίζουμε με χάρτινη πετσέτα και κλείνουμε τη βρύση με την πετσέτα χωρίς να την πιάσουμε.

 

Εάν τα χέρια μας δεν είναι εμφανώς λερωμένα ή δεν έχουμε νερό τότε χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα ως έξης:

Ρίχνουμε  ποσότητα ίση με δύο μεγάλες καραμέλες από το αντισηπτικό και τρίβουμε  τα χέρια μας καλά (σα να τα πλένουμε με νερό) κυρίως  ανάμεσα στα δάχτυλα, γύρω  και κάτω από τα νύχια, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί τελείως

Βιβλιογραφία