Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και δυστυχώς συναντάται πολύ συχνά. Βέβαια να σημειώσουμε πως το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν από την λοίμωξη είναι αρκετά μικρό. Το ζήτημα του HPV και πιο συγκεκριμένα οι λοιμώξεις από τον ιό στα παιδιά καθώς και οι επιπτώσεις τους, αποτελούν το κυριότερο κομμάτι ερευνών.
HPV και εγκυμοσύνη
Στο διάστημα της εγκυμοσύνης ο ιός HPV μπορεί να εκμεταλλευτεί το εξασθενημένο ανοσοποιητικό συστήμα με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν κονδυλώματα στην γυναίκα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ο μέλλουσα μητέρα πρέπει να φοβηθεί για την υγεία του μωρού ή την δική της. Αυτό που οφείλει να κάνει είναι να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία.
HPV και μετάδοση στα παιδιά
Σύμφωνα με μελέτες η μετάδοση σε βρέφη και παιδιά μπορεί να γίνει με το σάλιο ή άλλη επαφή, αυτοενοφθαλμισμό στους επιπεφυκώτες όπως και μετάδοση από ρουχισμό, πετσέτες και προσωπικά είδη υγιεινής. Μπορεί όμως να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο ή το βρέφος κατά την κύηση και συνηθέστερα κατά τον τοκετό. Η ανίχνευση του HPV DNA στο αμνιακό υγρό, στις εμβρυϊκές μεμβράνες, στο αίμα του ομφαλού και στα κύτταρα του πλακούντα συνδέονται με ενδομήτρια HPV λοίμωξη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μεταδοθεί στη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και σε χαμηλότερο ποσοστό μέσω της καισαρικής. Η κλινική επίπτωση της μετάδοσης αυτής στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σημαντική και τέτοιου είδους μολύνσεις είναι συνήθως παροδικές.
HPV και θεραπεία
Στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει παρουσιάσει κονδυλώματα στο παρελθόν και σκοπεύει να μείνει έγκυος τότε είναι καλό να προηγηθεί αναλυτικός έλεγχος για να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχουν απομείνει βλάβες ή να έχουν εμφανιστεί νέες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ο γιατρός θα σας συστήσει την σωστή θεραπεία.
Αν τα κονδυλώματα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη διάρκεια της κύησης είναι πολύ πιθανό λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων και της εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος να εξαπλωθούν πιο γρήγορα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό δεν έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου και δεν έχει συνδεθεί με αποβολή, πρόωρο τοκετό ή επιπλοκές. Συνήθως τα κονδυλώματα δεν μεταδίδονται στο βρέφος. Επειδή όμως υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μεταδοθούν την ώρα του τοκετού και το βρέφος να αναπτύξει λαρυγγική θηλωμάτωση (σοβαρή κατάσταση που δυσχεραίνει την αναπνοή του) η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων στις εγκυμονούσες είναι απαραίτητη.